Verslag bijeenkomst 26 mei

Donderdag hebben we weer een avond van DNO gehad. Dit keer zijn we in de Bottom en hebben we Scholtens Advocaten uitgenodigd. Elsbeth opent de avond en komt nog even terug op de Algemeen Leden Vergadering van vorige keer. Daarna neemt Mariëtte het stokje over en vertelt dat Richard Machielsen heeft aangegeven de programmacommissie te willen verlaten. Omdat Richard niet aanwezig is komen we daar later op terug. De programmacommissie heeft Jeroen Oost bereid gevonden om het team te versterken. Joke en Mariëtte zijn heel blij dat hij de commissie wil versterken. Hij heeft inmiddels al meegedacht bij de brainstormsessie voor het volgend seizoen. Eén van de ideeën is om de avonden te beginnen met 2 x een hele korte pitch van de leden. De aspirantleden stellen zich altijd voor, maar het is ook leuk als bestaande leden heel kort zich even presenteren. Dit keer zijn Harry Binnenmars en Jan Wouter ten Napel aan de beurt.

Harry vertelt dat hij eigenlijk een vreemde eend is in de groep want hij is in loondienst en komt uit naam va de Rabobank waar DNO een samenwerking mee heeft. Hij vertelt over zijn functie binnen de bank en de avond die de Rabobank 1x per jaar organiseert.

Jan Wouter vertelt over zijn bedrijf FORNAX IT-Support, een bedrijf dat de zorg voor de infrastructuur van een bedrijf, zoals netwerken, computers en het systeembeheer voor dat bedrijf kan regelen. Hij werkt als ZZP-er. Daarnaast is hij bij DNO momenteel het enige lid van de communicatiecommissie en verzorgt de en website, de nieuwsbrieven en uitnodigingen. Yvonne van Kranenburg heeft aangegeven dat ze uit de communicatiecommissie gaat en Jan Wouter kan dus versterking gebruiken. Hierbij dus de vraag: wie gaat Jan Wouter helpen!!!

Daarna worden Mieke Oeverhaus en Gert Jan Baken van Scholtens Advocaten voorgesteld. Mieke begint met het een en ander vertellen van de verschillende ondernemingsvormen en met name de eenmanszaak en vennootschap onder firma. Daarna komt verandering voor positie van ZZP-ers van de VAR naar de wet DBA aan de orde. Het wordt helder en duidelijk uitgelegd en er is veel interactie vanuit de groep. Daardoor wordt het interessant verhaal. Na een pauze vertelt Gert Jan de belangrijkste zaken van Algemene Voorwaarden en hoe je die hoort te hanteren. Hij doet dit aan de hand van wat casussen. Duidelijk wordt dat dit bij lang niet iedereen helemaal juridisch juist gebeurt en wat de gevolgen kunnen zijn. Als laatste onderwerp wordt het auteursrecht besproken en de gevaren van zomaar tekst of foto’s van internet te gebruiken. Dit kan een bedrijf zeer veel geld kosten omdat de boetes 300% van de gebruikelijke vergoeding per foto (of tekst) is. Ook tijdens het verhaal van Gert Jan is er veel interactie en is het voor een aantal mensen verhelderend.

Tijdens de borrel nadien wordt over een aantal zaken onderling door gesproken. In een gesprek achteraf met Mieke geeft ze aan dat ze het erg leuk vond hoe de avond verliep en als zij een ondernemer was zij zich zeker bij de gezellige club aan zou sluiten.